Low boost issue.......... - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum


Home Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum > Super Duty 1999-Current > 7.3L Power Stroke Technical Info
Register Members List Timeslips Calendar Auto Loans Sponsors Becoming a Sponsor Mark Forums Read Auto Escrow

PowerStrokeNation.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-05-2010, 10:21 PM
junkman306
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sparta, MO
Posts: 57
Low boost issue..........

It's done this since I got it 2 weeks ago. I changed the oil, filter, fuel filter, and replaced the EPV sensor tube. It doesn't blow any smoke like the fuel is there, but the air isn't. There's no smoke at all. I installed my boost gauge out of my Ford Probe and the truck will show 1-3 pounds at WOT until about 2,500rpms, then runs up to 10 pounds until it shifts around 3,200rpms. Also, once it starts making boost around 2,500-2,700rpms, there's a God awful squeal kind of like a tea kettle, almost like something is in the way of the airflow. It;s either not making enough boost due to a restriction and the MAP sensor is telling it to cut fuel or it's not producing enough fuel to make the heat it needs to make boost due to an injector or something being bad. Maybe the EBPV flapper/butterfly???
__________________
1986 Ford F-250, 6.9l, 4 speed, 4x4, regular cab, long bed

Firearms stand next in importance to the Constitution itself. They are the American people's liberty teeth and keystone under independence. -- George Washington
Reply With Quote Go to the top
Sponsored Links
Advertisement
 
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-05-2010, 10:31 PM
junkman306
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sparta, MO
Posts: 57
Re: Low boost issue..........

It also shakes pretty good at 1,500rpms or lower when in overdrive.
Reply With Quote Go to the top
  #3  
Old 10-05-2010, 10:32 PM
Super_Hauler's Avatar
Super_Hauler
Offline
Super Hauler!
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ft. Collins, CO
Posts: 3,881
Re: Low boost issue..........

are you getting any low boost codes? How much play is in the turbo wheel left to right and up and down? Sounds to me like your wheel is coming in contact with the housing and causing the noise you mentioned
__________________
MINE:08 F-250 CCSB king ranch erics tunes livewire
99: sclb 6 speed, 4" lift,4" exhaust, EB
99 F-450: ccfb Boss v plow. 6 speed 5" ex,EB
1985 Peterbilt 359 Big cam III Tuned up a little
HERS:2001 F-350 ccsb notta stock!
Quote:
Originally Posted by prheitz View Post
I change my HPOP oil, the oil does circulate with the regular oil, it doesn't cycle as often and does get dirty sooner.
Reply With Quote Go to the top
  #4  
Old 10-05-2010, 10:36 PM
junkman306
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sparta, MO
Posts: 57
Re: Low boost issue..........

Quote:
Originally Posted by Super_Hauler View Post
are you getting any low boost codes? How much play is in the turbo wheel left to right and up and down? Sounds to me like your wheel is coming in contact with the housing and causing the noise you mentioned
It throws a p1247 and you may be right. I haven't checked the wheel yet, but it does sound like putting a paper clip into a fan, but at a lot higher speed, so it could be hitting. I'm going to check it tonight/tomorrow to see if the intake side is worn from "dusting" or if it's making contact.
Reply With Quote Go to the top
  #5  
Old 10-05-2010, 10:44 PM
2006nytro's Avatar
2006nytro
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2010
Location: Bellevue mi
Posts: 459
Re: Low boost issue..........

id bet the turbo is it bearing or something
__________________
2000 ford 7.3 more than some less than others..



RIP will Iott
we will miss you..
[Cat_Rebel] 11:50 pm: That would be fun to go to & meet pornstars...........oh....hi..I'm your biggest fan...well atlest I spank it to you
everynight
Reply With Quote Go to the top
  #6  
Old 10-05-2010, 10:45 PM
junkman306
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sparta, MO
Posts: 57
Re: Low boost issue..........

And I checked my average after my first tank of fuel and it was 15.1mpg. I only drive it to work at the moment so thats 25 miles highway 1 way, 4 days a week. I should be getting alot better mileage than that.
Reply With Quote Go to the top
  #7  
Old 10-05-2010, 10:53 PM
kainers's Avatar
kainers
Offline
Starting Over
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2007
Location: Klamath Falls, Oregon
Posts: 4,629
Re: Low boost issue..........

You have a leak along with other things maybe but definite boost leak.
Reply With Quote Go to the top
  #8  
Old 10-05-2010, 11:02 PM
junkman306
Offline
PSN Local
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sparta, MO
Posts: 57
Re: Low boost issue..........

Quote:
Originally Posted by kainers View Post
You have a leak along with other things maybe but definite boost leak.
But wouldn't it blow a little black smoke when floored from a stop due to the computer adding x amount of fuel assuming x amount of boost will be there if it was a boost issue and not a fuel issue?
Reply With Quote Go to the top
  #9  
Old 10-06-2010, 02:28 AM
'99 stroker's Avatar
'99 stroker
Offline
<--501cc,should b 540 : /
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2010
Location: SW Colorado
Posts: 689
Re: Low boost issue..........

Im pretty sure the computer fuels as it sees boost, not predicting by it.
__________________
Early '99 ccsb 7.3l 4x4 6spd
All Stock Except
Air tank rear bumper
Brush guard w/ fog and driving lights
seat covers
after market floor mats
Fancy Halogen headlight bulbs
Rear license plate light is out


Quote:
Originally Posted by erikclaw View Post
Those hairy bastards are scary up close!

Quote:
Originally Posted by fordfreak4life View Post
with all the smoke, power and wheelie popping you might accidently park on a honda
Reply With Quote Go to the top
  #10  
Old 10-06-2010, 08:04 AM
kainers's Avatar
kainers
Offline
Starting Over
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2007
Location: Klamath Falls, Oregon
Posts: 4,629
Re: Low boost issue..........

it 100% describes what your telling us as symptom.Especially the whistle once boost is built.Telling you have a leak.
Reply With Quote Go to the top
Reply


(View-All Members who have read this thread : 209
'99 stroker, 'cb', 00f3fiddy, 03_PSD, 04stroker, 04_Stroker, 1BadF350, 20007.3stroker, 2006nytro, 7.3 Blackout, 777mechanic, 95gasser, 97pstroke, 99redf350, abraf350, addison, ADubDiesel, BadDogPSD, Balthasar, banshee01, Barnbuilder, BeaveF250, BIG01RIG, bigdawg69, biggreen96, bigrngyj, bird963, birdog, Blowby, Blown284, bm1962, bonestock98, boostaddict, BRAVO, Brian918, bryan.d, btlegacy, bubba33003, Bulldog, Bushwakd, bustedbinder7.3IH, ByrdDog, cadd, CALADASH, camochris, Campspringsjohn, ccf350stroker, chadder1313, chainsaw, chief055, chrisreedtn, Chuck B., chugluglug, cleatus, CMWORLEY, codypowerstroke, coollwalk, copperdog, copperhead99, Crazy Canuck, Cutty72, Dantheman, dan_k, data_engine, dentexpowerstroke, DIESEL DAN, Dieselpop, Dieseltron, dirtboy25, dlnw98, dmstrucks02, Donald Becknel, duncan351, dunnie67, Dustin F2504x4, dustinz85, Dusty Roads, dusty7.3, Dzacc, dzltech, EastEndLou, EBBCLA, Effreem, elisowski, Erle385, farmboy8201, ferociousfish, fminix, Fordfreak4life, fordguy64, fordman4286, fordpower2008, georgia diesel, Gibrid4x4, gottagofast, Greg373, Guillotine, HammerHead, harperc, hendricksbus, Herb in Texas, hwhizbang, ironcrossmike, jhaddox, JHill, Joe6Fo, Joedog, johnday, junkman306, jwatkins, kainers, Kampy, kbog350, KenV, kickstand, kpasichnyk, KPSquared, kyle@DI, Kyle_KleinSS, lght1, Lifted94XLT, liljon4342, Luke909, madmaxz, Marauder, Mark J., MeanGene, metalphd, middlemanjw, mikeyg2010, milehighstroker, Millerfarms, mista miller, monster-energy-825, Mtack, mtcrsst199, mudslinger02, myloyambag, nchappy, Neverdone03, neverkickn, no-tel-in, OKState, onerodeguy, opieg01, OverkillMotorsports, Pachary, Pdt1081, PHPDiesel, plug ugly, powerstroke095, procomp, PSDEng, pstk5088, rake18, ralph, RAYCO, rconcrete, rdonovan, rdstud60, rickvm, Rob02F350, rocketron, Rockyardjo, Rodknocker, Roxanne_97, s10extcab2, SeeYa, shanev10, shock, silvernblack6.0, slippydaman, slowduty80, Smoker00, smokin04, snoel123, speeddemon31176, stackedstroker, stangclassic66, steinberger4, stlhdfishr, stoneykegonsa, str00ker, stroke931, Stroken7.3, strokin'_it, StrokinAces1973, sunny644, sunsetmazdacs, super73, Super_Hauler, tbolt, Temecula50, Throwback 7.3, tims02ford, Tinstar36, Toms014x4, Toxin, tree trimmer, Truck4, vintage way, waltenbach, Wayne64SS, whitjo, wooner, wss440, zaairman, zilla68
Thread Tools
Display Modes


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 09:53 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.