help please [Archive] - PowerStrokeNation : Ford Powerstroke Diesel Forum

help please

89f350
07-11-2009, 09:11 PM
my truck is not shifting out of 1st gear untill im at 4000rpm. then when it does shift it is a really hard shift. like the truck jumps. the rest of the gears are fine also i will b driving along at about 45 and all of a sudden i loose power and it will cut off. then its a pain to start again. when i do get it started it idles rough and i have to keep my foot in it and nurse it home. when it sits for awhile, it will start and idle fine. the truck is a 89 f350 7.3 ats turbo 3 spd auto tranny. the motor is a rebuilt jasper and so is the tranny.

Super_Hauler
07-11-2009, 09:13 PM
whats your fluid like? Does it smell burnt? Is it full when you leave your truck in Park and its warmed up and idling?

89f350
07-11-2009, 09:22 PM
fluid looks and smells normal. it is full when its warm and in park. the truck had been sitting from 2001 up untill a few weeks ago. dnt know if that might have anything to do with it

Hyde
07-13-2009, 08:45 PM
How did you get it to 4k? The loosing power sounds like when I had water in the fuel, changed the fuel filter recently? Is the vacuum deal on the pump set up right?

89f350
07-13-2009, 10:43 PM
the filter is new. i drained it today just to be sure. as far as i know the vacum thing is set up right. its a jasper tranny. ive heard that they like to rev high before shifting???? any truth to this?

tjctransport
07-14-2009, 09:13 AM
using a vacuum gauge, check to see how much vacuum the pump is pulling. the C6 trans will not shift properly with anything under 17-18 inches of vacuum.
you may also has the wrong modulator valve in the trans. there are 3 different modulators, and elevation will determine which one you use.

and just for the record, no one here will buy anything from jasper anymore. they did such lousy work that all the big shops got fed up with changing out their junk within 10k miles they just stopped using them and went back to local machine shops. you pay a little more, but it is worth it because the engines and trans last.

Cat_Rebel
07-14-2009, 02:39 PM
My buddy had a van with a C6 that shifted like you describe. Turned out to be a bad vacuum line.

Hyde
07-14-2009, 09:52 PM
Shouldnt an 89 be an E4OD?

tjctransport
07-14-2009, 10:14 PM
not necessarily.you could order the C6 rite up to 95

89f350
07-15-2009, 01:26 AM
i know its a 3spd. im not sure how to tell the difference between the trannys.

Cat_Rebel
07-15-2009, 04:07 AM
3spd = C6
4sd = E4OD

89f350
07-15-2009, 09:04 PM
then i have a c6. unless it just wont shift into the next gear lol.

89f350
07-26-2009, 04:34 PM
new problem. i have no high beams. i have running lights, and reg headlights. when i click to high beams all goes dark execpt for the running lights. im guessing the switch is bad cause both are out?

Cat_Rebel
07-26-2009, 05:57 PM
new problem. i have no high beams. i have running lights, and reg headlights. when i click to high beams all goes dark execpt for the running lights. im guessing the switch is bad cause both are out?

Donno, my old 94 F150 had the exact same problem. Drove it for a year then sold it, never did figure it out.

tjctransport
07-27-2009, 05:47 PM
new problem. i have no high beams. i have running lights, and reg headlights. when i click to high beams all goes dark execpt for the running lights. im guessing the switch is bad cause both are out?

yup. sounds like the dimmer switch on the floor is bad, or there is a broken wire in the plug at the switch. but my money is on the switch..